zondag 5 juni 2011

postelein-appel salade


Benodigdheden (voor 3-4 personen):
300 gr postelein
2 zure appels
1 fijn gesnipperde rode ui of 2 stengels lente-ui
2 el olijolie
sap van 1 citroen
2 tl mosterd
zout en peper
paar takjes peterselie

Bereidingstijd:
voorbereiding:10 minuten; kooktijd: geen.

Bereidingswijze:
1.   Was de postelein goed en snij het in kleine stukjes.
2.   Snij de appels in stukjes.
3.   Maak een dressing van olijfolie, citroensap, moster, peper en zout.
4.   Snipper de ui en hak de peterselie.
5.   Schep de postelein, appels en de dressing goed door elkaar.
6.   Garneer met een takje peterselie.

hartige pompoentaart


Benodigdheden:

200 gr volkorenbloem
1/2 zakje bakpoeder
½ tl zout
100 g boter
flespompoen van 500g
150 gr prei
25 gr rozijnen
½ tl komijn
½ tl koriander
sesamzaadjes en zonnebloempitten
vorm voor hartige taart/springvorm 24 cm

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 20 minuten; Baktijd 30 minuten

Bereidingswijze:
1.    Maak deeg van de bloem, bakpoeder, boter, een snufje zout en 3 el water en maak hier een soepel deeg van. Rol dit deeg tot een bal, doe hier huishoudfolie omheen en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten.
2.    Schil de flespompoen als hij niet biologisch en snij hem in stukken. Kook dit gaar.
3.    Snij de prei in ringen.
4.    Pureer de pompoen en meng hier de prei, rozijnen en kruiden doorheen.
5.    Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden).
6.    Rol het deeg uit tot een lap en bekleed hier een ingevette vorm voor hartige taart mee (24 cm doorsnee).
7.    Vul met het pompoenmengsel.
8.    Bestrooi met sesamzaadjes en zonnebloempitten.
Bak de hartige taart in een half uur gaar.

courgette-lenteui-muffins

Deze muffins waren zo lekker dat ze al op waren voor ik er een foto van kon maken, dus die volgt nog!

Benodigdheden (voor 12 muffins)
180 g volkorenbloem (bijvoorbeeld biologische bloem van de AH)
½ zakje bakpoeder
¼ cup gehakte lente-ui
1 tl zout
1 tl ei-vervanger (biologische winkel)
1 cup geraspte courgette
200 ml soja-melk
4 el olijfolie
4 el gistvlokken (biologische winkel)
1 tl gestampt mosterdzaad uit de vijzel
muffinvormpjes
cups maatbeker

Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd 15 min; Baktijd 30 min

Bereidingswijze:
1.    Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden)
2.    Mix de bloem, bakpoeder, ei-vervanger en zout in een grote kom.
3.    Stamp het mosterdzaad fijn in de vijzel.
4.    Voeg de gistvlokken en het mosterdzaad toe aan het bloemmengsel en meng alles goed door elkaar.
5.    Rasp de courgette en snij de lente-ui fijn (bewaar een klein beetje voor garnering)
6.    Meng de sojamelk en olijfolie in een aparte kom.
7.    Voeg de courgette en lente-ui toe aan het sojamelk-olijfolie mengsel.
8.    Voeg de twee kommen  samen en roer tot het een stevig vloeibaar deegmengsel is.
9.    Vet de muffinvormpjes in.
10.  Schep het deegmengsel in de muffinvormpjes en garneer met wat lente-ui.
11.  Bak de muffins ongeveer 30 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Notitie:
Als je geen cups maatbeker hebt, gebruik dan een beker met een inhoud van 250 ml als cup of een koffieschepje (dat is 1/8 cup).


bosbessen-walnoten muffins


 Benodigdheden (voor 10-12 muffins)
240 gram volkoren bloem (bijvoorbeeld biologische bloem van de AH)
100 gr rietsuiker of 5 el agavesiroop
3 tl bakpoeder
1 tl zout
2 tl kaneelpoeder
¼ tl nootmuskaat
¼ tl kruidnagel, gemalen
50 gr gehakte walnoten
2 tl ei-vervanger (biologische winkel)
160 ml plantaardigemelk (150ml als je agavesiroop gebruikt)
120 ml olijfolie of gesmolten kokosolie  (110 ml als je agavesiroop gebruikt)
140g bosbessen (diepvries of vers)

Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd 15 min; Baktijd 30 min

Bereidingswijze:
1.    Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden)
2.            Schep de bloem, suiker, bakpoeder, zout en de kruiden goed door elkaar. Voeg de gehakte walnoten toe. Gebruik je agavesiroop als zoetmiddel voeg dit dan bij stap 3 toe. 
3.    Meng de melk,olie en ei-vervanger in een aparte kom.
4.    Voeg de inhoud van de twee kommen samen en roer het goed door elkaar.
5.            Roer de bosbessen door het beslag. Doe dit bij verse bessen heel voorzichtig.
6.    Vet de muffinvormpjes in en schep het deegmengsel in de muffinvormpjes.
7.     Bak de muffins ongeveer 30 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Notitie:
Varieer met besse, noten en eventueel rauwe chocholadenibs (bijvoorbeeld rode bes met walnoot, bosbes met hazelnoot) voor een andere smaak!


pasta met spinazie-paddenstoelen-noten saus






Benodigdheden (voor 4 personen):
400 g pasta (bijv. biologische macaroni grande van AH)
400 g diepvriesspinazie (deelblokjes)
300 g gemengde paddestoelen (seizoensmelange of paddenstoelen naar keuze)
1 rode ui
2 tenen knoflook
½ potje zongedroogde tomaten
100 g hazelnoten of amandelen
1/3 blik kokosmelk (of ongeveer 100 ml sojamelk)
Peper, zout en italiaanse kruiden naar smaak

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 5 minuten; Kooktijd: 20 minuten.

Bereidingswijze:
1.    Snij de ui in stukjes, pers de knoflook uit, borstel de paddenstoelen en snij ze in niet te dunne plakjes. 
2.    Laat de spinazie op laag vuur ontdooien in de wok.
3.    Kook de pasta beetgaar met een beetje zout. 
4.    Bak de paddenstoelen in wat olijfolie, voeg na 5 minuten de ui en knoflook toe totdat alles zacht is.
5.    Voeg als de spinazie volledig ontdooid is de kokosmelk toe.
6.    Snij ondertussen de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en hak de noten fijn.
7.    Voeg de paddenstoelen, zongedroogde tomaten en gemalen noten toe aan de romige spinazie.
8.       Breng de spinazie-noten-paddenstoelen melange op smaak met peper, zout en gemengde italiaanse kruiden.
9.       Giet de pasta af en dien direct op met de spinazie-noten-paddenstoelen saus.


voorjaarsstamppot van postelein, tofu en tomaat







Benodigdheden (voor 4 personen):
1 kg kruimige aardappels
2 stelen lente-ui
1 blok tofu
3 tomaten
1 el lichte sojasaus
400-500g postelein
100 ml sojamelk
olijfolie
2 tl 5 spices-poeder (toko)
½ bouillonblokje
zout en peper
pureestamper

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten; Kooktijd: 30 minuten.

Bereidingswijze:
1.    Snij het blok tofu in plakken en daarna elke plak in vier parten. Marineer de tofu in een mengsel van 1 eetlepel lichte sojasaus, 1 eetlepels olijfolie en 2 theelepels 5-spices-poeder.
2.    Snij de aardappels in gelijke stukken en kook ze in weinig water met een ½ bouillonblokje in ongeveer 20 minuten gaar.
3.    Bak de gemarineerde tofublokjes aan 2 kanten goudbruin.
4.    Als de aardappels bijna gaar zijn, snij dan de tomaten in partjes en de lente-ui in ringetjes.
5.    Fruit de lente-ui en voeg de tomaten toe. Houd dit warm op een laag vuur.
6.    Was de postelein en laat het uitlekken.
7.    Verhit de sojamelk in een pannetje.
8.    Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en stamp met de gekookte sojamelk tot een smeuïge puree. Maak op smaak met zout en peper.
9.    Roer de rauw postelein door de aardappelpuree.
10.  Voeg de lente-ui en tomaten toe (giet zo nodig eerst overtollig vocht af).
11.  Maak de borden op met de stamppot en garneer met de tofu-blokjes.