zondag 30 november 2014

Bietjes en tempé




















Benodigdheden (2 personen):
4 verse bieten
50 gram walnoten
1 blok tempé
150 gram boekweit
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
olijfolie
balsamicoazijn
scheutje sojasaus
zeezout en zware peper uit de molen
beetje paprikapoeder
handjevol verse peterselie

Bereidingstijd: 75 minuten

Bereidingswijze:
1.             Kook de bietjes in de schil in ongeveer een uur gaar. Hierna kun je de schil er gemakkelijk af pellen/schrapen (doe wel handschoenen aan want ze geven af!).
2.             Hak ondertussen, de walnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan.
3.             Snij de temp in plakken van ongeveer een halve centimeter en daarna in reepjes. Bak dit in een laagje olijfolie krokant. Blus af met een scheutje sojasaus. Bak hierna de tempé e nogmaals zodat de sojasaus mooi karamelliseert om de tempé reepjes.
4.             Kook de boekweit in 15-20 minuten in 250 ml water gaar.
5.             Snij de ui fijn, pers de knoflook uit in de knijper. Fruit dit in de koekenpan in een laagje olijfolie.
6.             Als de bietjes gaar en ontdaan zijn van hun schil, snij ze dan in blokjes. Voeg dit toe aan de ui en knoflook. Voeg het paprikapoeder en blus al roerend af met een scheutje balsamicoazijn. Laat de bietjes al bakkend de azijn opnemen en breng op smaak met peper en zout.
7.             Giet de boekweit af. Meng de boekweit, bietjes, tempé en walnoten door elkaar. Garneer met de verse peterselie.


 Bron: Plant power van Lisette Kreischer (daar is het recept met knolselderij en quinoa, klinkt ook lekker!)