zondag 27 augustus 2017

Sperzieboontjes met pittige tempeh en rijst


 Benodigheden (2 personen):
1/2 blok tempe
600g verse sperziebonen, gebroken (eventueel diepvries)
sambal oelek
2 knoflooktenen (uitgeperst)
4 eetlepels zoete ketjap
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel tahin
2 deciliter groentebouillon
3 eetlepels gepelde pinda’s (naar keuze ongezouten of gezouten)
2 eetlepels sesamzaadjes (geroosterd in een koekenpan)
3 eetlepels sesamolie
150 g zilvervliesrijst

Voorbereidingstijd: 15 minuten + wachttijd 1 nacht.
Bereidingstijd: 20 minuten. Nog lekkerder is om de tempeh de avond van tevoren te marineren.

Bereidingswijze:
1.     Maak de avond voordat je dit wilt eten een marinade van de ketjap, citroensap, uitgeperste tenen knoflook en wat sambal (hoeveel naar smaak). Snijd de Tempeh in blokjes van circa 1 centimeter. Laat dit een nacht in de marinade staan.
2.     Zet de rijst op, kook het volgens de gebruiksaanwijzing.
3.     Spoel de sperziebonen af met koud water en snij de puntjes eraf. Breek ze in tweeen of drieen.
4.     Rooster het sesamzaad in een droge koekepan.
5.     Bak de tempeh krokant.
6.     Kook de sperziebonen in 10 minuten beetgaar.
7.     Voeg de sesampasta en bouillon toe aan de tempe en laat het nog even stoven tot een licht gebonden sausje.
8.     Bestrooi het gerecht met pinda’s en geroosterde sesamzaadjes.
9.     Proef het gerecht en voeg er desgewenst nog wat zeezout bij.
10.  Lekker met cassave kroepoek.