zaterdag 16 juli 2011

e-nummers

Koken zonder dierlijke producten is gemakkelijk als je eenmaal alle boodschappen in huis hebt.

Mijn grootste struikelblok zijn de e-nummers die aan veel producten, onder andere brood en houdbare producten, zijn toegevoegd. Steeds vergeet ik weer welke er wel en niet "mogen".

Als hulpmiddel kun je de volgende dingen gebruiken:

internet:
- lijst van dierlijke e-nummers:
http://www.vegetarisme.be/index.php?option=com_content&view=article&id=102:e-nummers-niet-vegetarisch&catid=56:nutritioneel&Itemid=90
- mobiele etikettenwijzer: http://mobiel.voedingscentrum.nl/

apps (helaas nog alleen voor de i-phone):
- etikettenwijzer: http://itunes.apple.com/nl/app/etikettenwijzer/id343322164?mt=8
- vegetarian scanner: http://itunes.apple.com/us/app/vegetarian-scanner/id364894008?mt=8

Linzen-olijven salade


Benodigdheden (voor 4 personen):
-       2 blikjes linzen
-       ½ tl mosterdzaad
-       2 lente-uitjes
-       2 tenen knoflook
-       1 cup groene olijven
-       1 tl balsamico azijn
-       4-5 el olijfolie
-       1/4-1/2 cup verse peterselie
-       gemengde gedroogde italiaanse kruiden naar smaak
-       peper en zout naar smaak

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 5 minuten. Wachttijd: 30 minuten. Bereiding: 5 minuten.

Bereidingswijze:
1.    Stamp het mosterdzaad fijn in de vijzel. Snij de lente-ui in dunne ringetjes. Pers de knoflook uit. Snij de peterselie fijn.
2.    Meng mosterd-zaad, lente-ui, knoflook, balsamico en peterselie met de olijfolie en italiaanse kruiden en laat dit een half uur staan.
3.    Snij ondertussen de olijven in plakjes en spoel de linzen enkele malen.
4.    Meng de linzen, olijven en het olie-kruiden mengsel.
5.    Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat italiaanse kruiden.

Memo:
Een beker met inhoud van 250 ml staat gelijk aan 1 cup.

Tabouleh (libanees granensalade)

Ingrediënten (voor 4 personen):
4 grote tomaten
2 cups lente-ui
½-1 bosje verse peterselie
16 blaadjes verse munt
½ cup bulghur
2 tl gedroogde munt
2 tl zout
1 citroen
4 el olijfolie
1 tl cayennepeper
evt. ½-1 rode peper als je van pittig houdt

Bereidingstijd:
20 minuten.

Bereidingswijze:
Doe de bulghur in een schaal, overgiet met kokend water (waterhoogte 1 cm boven de korrels). Laat dit 10 minuten wellen.
Snij de peterselie en munt fijn.
Snij de tomaten in kleine stukjes en de lente-ui in ringetjes.
Giet zo nodig de bulghur af . Meng dit met de peterselie, munt, tomaat en lente-ui.
Meng in aparte schaal de droge munt, citroensap, olijfolie, cayennepeper en zout.
Voeg dit toe aan het bulghur-mengsel,
Laat dit 5 minuten staan zodat de dressing goed in de bulghur kan trekken.

Notities:
-       1 cup staat gelijk aan een beker met een inhoud van 250 ml.
-       Lekker als picknickgerecht, ook heel goed 1 dag van te voren te bereiden.
-       Tip voor mooi opdienen: tabouleh serveren op een blaadje ijsbergsla of andere stevige sla-soort.