zaterdag 2 januari 2016

Bietenstamppot met gekarameliseerde ui & appel

 Ingrediënten (voor 2-3 personen):
200 gram aardappelen
300 gram knolselderij
300 gram bataat
600 gram verse rode biet
4 sjalotten
1 appel
25g plantaardige boter
peper en zout uit de molen
scheut amandelmelk
2 el citroensap
1 el kokosbloemsemsuiker

Bereidingtijd: 75 minuten (inclusief 1 uur wachttijd voor het koken van de bietjes)

Bereidingswijze:
1.    Kook de rode biet in de schil in een uur gaar. Trek hierna de schil eraf, dit moet gemakkelijk gaan (trek hierbij wel handschoenen aan want ze geven flink af!)
2.    Snij de aardappels, knolselderij  en bataat  in blokjes en kook dit in een lag water in 15 minuten gaar.
3.    Pel de sjalotjes, snij ze in de lengte in kwarten. Snij de appel in stukjes.
4.    Verhit 25g boter in een koekenpan en doe er de sjalotjes en stukjes appel bij. Bak ze bruin. Draai het vuur laag en voeg citroensap en kokosbloesemsuiker toe. Doe een deksel op de pan en stoof dit geheel ongeveer15 minuten.
5.    Giet de aardappels, knolselderij  en bataat  af en stamp met een flinke scheut amandelmelk tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.
6.    Snij de ontvelde bietjes in blokjes. Roer deze door de puree.
7.    Je kunt ook een deel door de puree stampen, dan wordt deze felroze.
8.    Serveer de gekarameliseerde ui/appel bovenop de stamppot.

Serveertip:
Lekker met gebakken tempe of tofu reepjes of met gebakken paddestoelen.