dinsdag 12 juni 2012

Witte asperges met sereh-sojabotersaus



Dit gerecht ziet er niet alleen prachtig uit, maar smaakt ook nog eens heerlijk!


Ingrediënten  (3-4 personen)
1 stengel sereh (citroengras)
1-2 tenen knoflook
½ rode peper
100 g plantaardige margarine
2 el uitgeperst citroensap
1 tl Japanse sojasaus
1 kg dikke witte asperges
1 pond krieltjes in de schil
2 stengels bosui
zout en peper naar smaak
handjevol verse peterselie

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 20-30 minuten (afhankelijk van je aspergeschilkunsten), Bereiding: 20 minuten

Bereidingswijze:
  1. Asperges op horizontaal vlak met dunschiller van vlak onder kopje naar beneden 2 keer helemaal rond schillen (dubbel dus) en houtachtige uiteinden (2-3 cm) eraf snijden. Bewaar de asperges tot gebruik in een natte theedoek bewaren.
  2. In een grote pan met ruim kokend water en snufje zout de asperges ca. 10 minuten koken (let goed op de tijd, anders zijn ze te gaar en daar worden ze heel draderig van!). Haal de pan na 10 minuten van het vuur af en laat de asperges dan nog tien minuten in het kookwater nagaren.
  3. Halveer ondertussen de aardappelen zonder ze te schillen. Kook de aardappelen in water met een snufje zout in 10 min. gaar. Laat de aardappelen vervolgens nog 10 minuten nagaren in het kookwater. Als je meer van gebakken aardappelen houdt dan kun je de gehalveerde aardappelen ook bereiden in de oven, gewoon met een scheut olijfolie , wat zout en eventueel naar smaak wat rozemarijn erover, maar neem dan in totaal 30 minuten voor de bereiding van de aardappelen.
  4. Bereid terwijl  de asperges en aardappelen op staan de botersaus. Verwijder daarvoor allereerst van de stengel sereh het buitenste blad en snij vervolgens de rest in kleine reepjes.
  5. Pel de teen knoflook (of 2 als je gek op knoflook bent) en snipper deze fijn.
  6. Halveer de halve rode peper in de lengte, verwijderd de zaadlijsten en snij hem in piepkleine blokjes.
  7. Snij de stengels bosui/lente-ui in dunne reepjes.
  8. Smelt de boter in de pan en laat hier de knoflook, peper, sereh met ½-1 stengel bosui. Voeg hier het citroensap en de sojasaus aan toe en breng dit zo nodig op smaak met peper en zout.
  9. Inmiddels zijn als het goed is de asperges en aardappels gaar. Haal de asperges met een schuimspaan uit de pan nemen, laat ze even uitlekken en leg ze met alle punten naar dezelfde kant op een mooi bord. Overgiet met de sereh-botersaus.
  10. Giet de aardappeltjes af, schep hier de overgebleven bosui en de fijngesneden peterselie doorheen. Schep hier een flinke lepel van naast de asperges.