dinsdag 6 december 2011

Sinterklaas/gourmetten

Oké, het is natuurlijk erg traditioneel en super Nederlands, maar het is gewoon ook erg handig en gezellig om te gourmetten als je pakjesavond met een grote groep viert...!
Maar gourmetten is een en al vlees, melk en ei, dus dat vergt wel wat aanpassing als je dat met puur plantaardige recepten wilt doen.
De kant- en-klare vegetarische burgers drogen vaak uit tijdens het gourmetten en zijn dus minder geschikt.
Tempé, tofu, seitan, sojabrokken en falafel blijven wel lekker tijdens het bakken en je kunt natuurlijk ook je eigen veggie burgers maken.

Dit hadden wij als plantaardige opties bij het gourmetten:

gemarineerde tempé 
200 g tempé, in plakjes
5 el tomatenketchup
3 tl agavesiroop
2 el sesamolie
5 el sojasaus
3 tl sambal


Meng alle ingrediënten behalve de tempé goed door elkaar met een garde. Snij de tempé in plakjes van ongeveer 2x2x0,5cm en haal dit goed door het mengsel heen. Laat dit een nacht in een afgesloten bak staan zodat de marinade goed in kan trekken.


gemarineerde tofu
1-2 blokken verse tofu
100 ml soja- of kokosmelk
gele curry pasta naar smaak

Meng de kokos- of sojamelk met de currypasta. Snij de tofu in plakken van ongeveer 1 cm dik en dan in vieren. Haal de plakjes tofu goed door de marinade heen. Laat dit een nacht in een afgesloten bak staan zodat de marinade goed in kan trekken.

tomatenfalafel 
kant- en klaar verkrijgbaar bij veel supermarkten of Marokkaanse of Turkse winkels of zie het recept voor falafelburgers op vegatopia.com als je ze zelf wilt maken.

mix voor spinazieburgers (om zelf te bakken in je gourmetpannetje)
zie voor het recept elders op mijn blog

turks brood met humus
zie voor het recept elders op mijn blog


knoflook veganaise
Meng uitgeknepen verse knoflook naar smaak door het recept voor veganaise (elders op mijn blog te vinden)


verder nog paprika in reepjes, champignons in plakjes en een groene salade en het heerlijk avondje kan smakelijk beginnen!