maandag 6 juni 2011

voor 1 keer boodschappen buiten de supermarkt doen...




Er zijn een aantal dingen die je bij de gemiddelde supermarkt niet of moeilijk kunt krijgen en waarvoor je dus toch naar een biologische winkel of toko zult moeten gaan. Gelukkig zijn de meeste van deze dingen houdbaar dus je kunt ze in 1 keer kopen en er dan een hele tijd mee doen.

Hier volgen een aantal basisingrediënten die ik altijd in huis heb zodat ik de rest van de boodschappen lekker gemakkelijk bij de supermarkt kan halen:

toko:


  • soja brokken grof en fijn (in gedroogde vorm, zelf lekker te kruiden)
  • 5-spices-powder (om bijvoorbeeld je soja-brokken mee te kruiden)

verder kun je hier natuurlijk ook goed verse tofu en tempeh, gedroogde kruiden, sojasaus, sesamolie,
verse kruiden en dergelijke kopen. Verse kruiden kun je na aankoop direct wassen, hakken en invriezen zodat je altijd


biologische winkel:

  •  

  • ei-vervanger (Orgran No Egg)
  • gistvlokken (Natufood edelgistvlokken in een bus, ligt bij mijn biologische winkel onder de toonbank dus even naar vragen)
  • soja-brokken (als ze die bij jouw toko niet verkopen hebben ze ze hier wel)



hummus

Benodigdheden:
1 blik/pot kikkererwten
3-4 tenen knoflook
1 el tahin
3 el olijfolie
sap van 1 uitgeperste citroen
zout
1 tl. cayennepeper
1 tl. paprikapoeder
eventueel verse perselie of koriander

Bereidingswijze:
Pureer alles in de keukenmachine tot een glad mengsel. 
Voeg eventueel nog meer knoflook, tahin, citroensap of cayennepeper naar smaak toe.

Als variatie kun je er gehakte verse peterselie of koriander doorheen doen.

Lekker met turks brood.

tofu-kruiden-spread

Ingrediënten:
50g tofu
1 el olijfolie
1 el water
1tl citroensap
1/2 teen knoflook
verse tuinkruiden (peterselie, basilicum, bieslook)
zout en peper

Bereiding:
Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde puree. 

Notitie:
In de koelkast 3 dagen houdbaar in een goed afgesloten bakje. 
Het is ook in te vriezen in een ijsblokjesvorm.


sesam-miso-pinda-spread

Ingrediënten:
50 g tofu
½ el miso (toko, biologische winkel)
stukje gember
½ el tahin (toko, biologische winkel)
½ el pindakaas
½ el tomatenketchup

Bereidingswijze:
Prak de tofu fijn
Meng de overige ingrediënten er door heen.
Maal dit met de staafmixer glad.

Notitie:
In de koelkast 5 dagen houdbaar in een goed afgesloten bakje.

thaise pompoensoep

Ingrediënten (voor 4 personen)
4 sjalotjes (of 2 rode uien of 4 stengels lente-ui)
2 tenen knoflook
1-2 rode pepertjes (afhankelijk van hoe pittig je de soep wilt)
1 stengel citroengras
2 bouillonblokjes
500 g flespompoen
2 aardappelen
1/2 blik kokosmelk
handje vol verse basilicum
olijfolie

Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd: 10 minuten; Kooktijd: 25 minuten.

Bereidingswijze:
1.      Schil de pompoen als hij niet biologisch is en snijd hem in blokjes.
2.      Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
3.      Verwijder de zaadjes uit de pepertjes en snijd ze fijn.
4.      Snipper de sjalotjes en pers de knoflook uit.
5.      Maak 1 liter bouillon van 2 bouillonblokjes.
6.      Fruit de knoflook, sjalotjes en pepertjes. Voeg de citroengras toe.
7.      Voeg allereerst de bouillon toe en vervolgens ook de aardappel- en pompoenblokjes.
8.      Check na 20 minuten of de pompoen en aardappel gaar zijn.
9.      Verwijder de citroengras.
10.   Pureer de soep en roer de kokosmelk er door heen.
11.   Warm de soep goed door, garneer met verse basilicum en dien heet op.

Notitie:
Deze soep is vrij stevig, je eet hem het beste met (zelfgebakken) brood als maaltijdsoep.

Als je hem als voorgerecht wil gebruiken, neem dan kleine soepkommen of voeg wat extra bouillon toe voor een iets lichtere soep.