zondag 21 april 2013

21 dagen vegan dieet



Even een korte update tussendoor en een dieetboek tip:

Omdat ik ondanks een veganistisch/vegetarisch dieet toch allerlei lichamelijke, voedingsgerelateerde klachten bleef houden ben ik een dieet gaan doen: het 21 dagen vegan dieet. Oke, het boek is vreselijk Amerikaans om te lezen en gemaakt voor mensen die gewend zijn om te schakelen van een dieet vol vlees en vetten en enorme porties naar gezonde plantaardige voeding, maar staat ook vol wetenswaardigheden over hoe je volledig plantaardig en vetarm kunt eten en toch alle voedingsstoffen binnen kunt krijgen (de meestgehoorde reactie op plantaardig eten: "goh, maar hoe krijg je dan alles binnen?"). De recepten vind ik niet allemaal even fantastisch en deze dokter Barnard is wel heel bang voor een avocado of een beetje noten, maar daar kun je je eigen weg in zoeken. Haal er uit wat voor jou nuttig is en dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, val je af  en voel je je tegelijkertijd vol energie en heb je minder last van allerlei lichamelijk klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, eczeem..
Kortom, probeer het ook eens drie weken (of langer)!

Samenvatting van de ideeën van dit dieet (eigenlijk aanpassing van je voedingswijzen/leefstijl):
- eet totaal geen dierlijke producten (dus geen vlees, vis, zuivel, ei)
- eet ruim van hele granen, peulvruchten, groenten, vruchten
- wees matig met vet (max 2-3g/portie; noten/zaden max25g/dag, avocado beperken)
- eet vezelrijk (gaat vanzelf met eten van granen, peulvruchten, groenten, vruchten)
- er is geen beperking in koolhydraten in tegenstelling tot andere dieten.
eet wel zo veel mogelijk producten met een lage glykemische index (verse/gedroogde vruchten in plaats van suiker, roggebrood in plaats van tarwebrood, zoete aardappel in plaats van gewone aardappel, havermout in plaats van cornflakes)
- eet dagelijks zo veel mogelijk kleuren van de regenboog (3x groen, 1x rood, 1x paars, 1x oranje/geel, 1x wit).

Een veelgestelde vraag is of je wel alles binnenkrijgt als je puur plantaardig eet.
Volgens deze internist is dat wel het geval:
- eiwitten uit granen, peulvruchten, groenten, vruchten, tahoe, tempeh, soja
- calcium uit groene bladgroenten, peulvruchten
- er zit voldoende vet in groenten, vruchten, bonen, daar hoeven we niet extra van te nemen in vorm van olie, boter
- ijzer uit bonen, groene bladgroenten
- vitamine D uit zonlicht
- vitamine B12: uit verrijkte sojamelk (dit is dus wel beetje opletten want er zijn geen plantaardige bronnen van B12 en het is wel een belangrijke stof voor je zenuwstelsel)

PS Neem het boek wel met een flinke korrel (figuurlijk) zout en lees over de casussen heen van de wonderbaarlijke genezingen, met name die van een jonge vrouw die met dit dieet geneest van borstkanker met dit dieet: onzin natuurlijk, kankerbehandeling hoort thuis bij artsen! diëten zijn slechts ter ondersteuning bij klachten en ziekte, zoek altijd eerst medisch advies!