maandag 15 augustus 2011

Aziatische wortelsalade

Ingrediënten 
(hoofgerecht voor 2 of bijgerecht voor 4 personen)

·         1 bos bospeen
·         15 g verse koriander
·         1 rode peper
·         4 el olijfolie
·         2 tenen knoflook, geperst
·         1 el sojasaus
·         1 limoen
·         2 el geroosterd sesamzaad
·         Eventueel handjevol cashewnoten


Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 min., Bereiding: 5 min.

Bereidingswijze:
1.    Schrap en was de bospeen. Snijd de wortels daarna met een dunschiller in de lengte in plakjes. Als je dit te veel werk vind kun je ze ook grof raspen.
2.    Hak de koriander grog en snij de rode peper in klein stukjes.
3.    Pers de limoen en knoflook uit.
4.    Meng de olijfolie, rode peper, knoflook, koriander, sojasaus en limoensap. Breng op smaak met peper en zout.
5.    Meng de dressing door de wortels.
6.    Schep het sesamzaad en de cashewnoten er ten slotte doorheen.

Spitskool met tempeh (Suriname-style)


Benodigheden (2-3 personen)
200g rijst naar keuze
1 blok tempeh
1 spitskool
1 rode ui
3 tenen knoflook
1 tomaat
2 blaadjes salamblad (daun salam) of citrusblad (daun jeruk purut) of gewoon laurierblad
½ tl suiker
3 tl olie
3 tl zoete sojasaus
3 groentebouillonblokjes
1 kleine rode peper
100 ml water

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten, Bereidingstijd: 40 minuten.

Bereidingswijze:
  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Hak de knoflook en ui fijn. Fruit dit in wat olie tot het lichtbruin is.
  3. Snij ondertussen de peper fijn en de tomaat in stukjes.
  4. Voeg de tomaat, peper, bouillonblokjes, salambladeren, suiker en sojasaus toe. Roerbak dit totdat de tomaat helemaal opgelost is.
  5. Snij ondertussen de tempeh in blokjes en de spitskool in reepjes.
  6. Voeg eerst de tempehblokjes en dan de spitskool toe.
  7. Roer alles goed door elkaar en roerbak dit enkele minuten.
  8. Voeg na een paar minuten het water toe en stoof alles op laag vuur totdat de spitskool zacht is.
  9. Doe de rijst op een bord en schep hier vervolgens een flinke schep van het spitskoolmengsel bovenop.


Memo:
Varieer eens met rijst- of graansoorten, op de foto bijvoorbeeld quinoa (een oergraan) met gemengd met rode rijst.