(foto volgt)
Een half
jaar geleden blogde ik over een goddelijke tofu
tom kha soep die ik bij een klein Thais
restaurantje voorgeschoteld kreeg. Ik probeerde alle smaken goed in mij op te
nemen om dit thuis na te kunnen maken, maar kon de hoofdsmaak in eerste
instantie niet thuis brengen…Na wat speuren op internet…eureka! De specifieke
smaak van de tom kha soep komt van galanga, ook wel laos of thaise gember
genoemd. Hou je niet van gember? Geen zorgen, de smaak van laos is veel milder
en er zit een heerlijke citrusgeur aan. Tevens een leuk weetje: laoswortel
wordt in Indonesie als een afrodisiacum gezien …
Inmiddels
ben ik al vele malen wezen eten in het betreffende Thaise restaurantje en heb
ik zo mijn recept voor Tom Kha Tjee soep weten te perfectioneren…
(met dank
aan nakedvegancooking.com voor de basis van het recept)
Benodigheden
(4 personen):
1 blik kokoksmelk
(400ml)
750 ml groentenbouillon van 2 tabletten (vervangen door extra kokosmelk of water als je een mooie witte soep wilt)
4 sjalotten
4 tenen
knoflook
2 grote rode
pepers (zaadjes verwijderen, de zaadlijsten proberen te sparen voor de
pittigheid)
2 stengels citroengras
4 cm geschilde
galanga wortel
5-6 kaffir
limoen blaadjes
1 tl
korianderzaadjes
handvol
verse koriander (hou wat apart voor de garnering)
2-3 stengels
bosui
1tl bruine
suiker
een beetje zoete
chilisaus
1 limoen,
uitgeperst
Eventueel:
paddenstoelen, tofu, cherry tomaatjes, baby mais, waterkastanjes naar smaak.
Bereidingtijd:
Voorbereiding: 10 min, Kooktijd: 15 min
Bereidingswijze:
1. Doe eerst al het snijwerk: snij de sjalotjes fijn,
ontdoe de rode pepers van hun zaadjes en snij ze fijn,snij de bosui in
ringetjes, schil de laos wortel en snij hem in dunne plakjes, pers de tenen
knoflook uit. Ontdoe de citroengras van het buitenste blad, snij hem in 3 of 4
stukken en kerf deze in (om de smaak beter uit te laten komen).
2. Fruit de sjalotjes en knoflook een minuutje en voeg
dan de laos wortel, rode pepers, koriander zaadjes en citroengras toe en fruit
dit nog enkele minuten.
3. Voeg de suiker, zoete chilisaus, kokosmelk, water en
verse koriander toe.
4. Voeg eventueel nog gesneden paddenstoelen, cherry
tomaatjes, baby mais of waterkastanjes toe. Doe dit in een stoommandje als je
de soep straks wilt zeven.
5. Als je tofu toe wilt voegen: snij in dunne plakjes en
bak op hoog vuur aan twee kanten goud bruin of gebruik silky tofu wat je mee
kunt koken in de soep.
6. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten op een
laag vuurtje sudderen.
7. Zeef de soep desgewenst.
8. Voeg het limoensap toe.
9. Verdeel over soepkommetjes en garneer met ringetjes
bosui en verse koriander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten