Ingrediënten (voor 2-3 personen):
200 gram aardappelen
300 gram knolselderij
300 gram bataat
600 gram verse rode biet
4 sjalotten
1 appel
25g plantaardige boter
peper en zout uit de molen
scheut amandelmelk
2 el citroensap
1 el kokosbloemsemsuiker
Bereidingtijd: 75 minuten (inclusief 1 uur wachttijd voor het koken
van de bietjes)
Bereidingswijze:
1.
Kook de rode biet in de schil in een uur gaar. Trek
hierna de schil eraf, dit moet gemakkelijk gaan (trek hierbij wel handschoenen
aan want ze geven flink af!)
2.
Snij de aardappels, knolselderij en bataat
in blokjes en kook dit in een lag water in 15 minuten gaar.
3.
Pel de sjalotjes, snij ze in de lengte in kwarten. Snij de appel in
stukjes.
4.
Verhit 25g boter in een koekenpan en doe er de sjalotjes en stukjes appel
bij. Bak ze bruin. Draai het vuur laag en voeg citroensap en kokosbloesemsuiker
toe. Doe een deksel op de pan en stoof dit geheel ongeveer15 minuten.
5.
Giet de aardappels, knolselderij en bataat
af en stamp met een flinke scheut amandelmelk tot een grove puree. Breng
op smaak met peper en zout.
6.
Snij de ontvelde bietjes in blokjes. Roer deze door de
puree.
7.
Je kunt ook een deel door de puree stampen, dan wordt
deze felroze.
8.
Serveer de gekarameliseerde ui/appel bovenop de
stamppot.
Serveertip:
Lekker met gebakken tempe of tofu reepjes of met gebakken paddestoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten