Boerenkool???? Dan denk je al gauw aan stamppot. In de vegetarische of
veganistische versie wordt dat al gauw een droge stamppot met een smakeloze
worst...niet echt aantrekkelijk….
Maar boerenkool is zwaar ondergewaardeerd!
Het is een superfood van Nederlandse bodem en ook nog eens superhip als
je weet wat je er mee aan moet!
In de VS staat het op de menukaart van elk gezond eettentje en zweert
menig bekendheid bij boerenkool (“kale”).
Waarom moet je echt aan de boerenkool?
Boerenkool is supergezond!
- Het bevat veel vitamines:
- *180% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
vitamine A per 100 gram
- *200% ADH vitamine C per 100 gram
- *1020% ADH vitamine K per 100 gram
- *15% ADH vitamin B6 per 100 gram
- *daarnaast vitamin B1, B2, B3, E
- Het bevat veel mineralen:
- *15% ADH calcium per 100 gram
- *1020% ADH vitamine K per 100 gram
- *daarnaast veel ijzer (meer per calorie dan
rundvlees!), kalium, magnesium, mangaan, koper, fosfor
- Het bevat anti-oxidanten
- Het is vezelrijk
- Het bevat bijna geen calorieen
Hier wat smakelijk tips voor lekkere toepassingen van boerenkool:
-
in een quiche (zie elders op dit blog)
-
in een groene smoothie
(zie bijvoorbeeld: http://metro.co.uk/2015/10/22/the-best-kale-breakfast-smoothies-that-dont-taste-like-kale-5401325)
-
als salade (zie bijvoorbeeld http://www.degroenemeisjes.nl/boerenkoolsalade)
-
als chips (zie bijvoorbeeld http://www.ilovehealth.nl/boerenkool-chips-hip-healthy)
-
traditioneel als stamppot, maar dan in een lekkere
versie zonder nepworst (zie elders op dit blog)
-
of supersimpel en supersnel Oosters uit de wok:
Gewokte boerenkool met rijst
en tempe
Benodigheden (2 personen):
120 gram rijst.
half blok tempe
woksaus naar keuze (ik had teriyaki saus, zelf een marinade maken kan
ook, zie elders op dit blog)
olijfolie
2 sjalotjes
1 tenen knoflook
beetje sambal
beetje ketjap
250 gram boerenkool
Bereidingstijd: 20 minuten.
Bereidingswijze:
1.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
2.
snij de tempe in plakjes en vervolgens in blokjes. Verhit wat
olijfolie in een koekenpan en bak de blokjes tempe hierin krokant. Blus dit af
met wat woksaus.
3.
Snij de sjalotjes fijn en knijp de tenen knoflook uit.
Bak dit in de wok. Kruid met wat sambal.
4.
Voeg de boerenkool toe en roerbak enkele minuten tot
de boerenkool zacht is. Blus af met wat ketjap.
5.
Serveer de rijst met de boerenkool en garner met de
gemarineerde tempe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten